Stripovanje zuba

Tabela sadržaja

  U toku terapije folijama za ispravljanje zuba često je neophodno stripovanje zuba što predstavlja mehaničko redukovanje gleđne supstance izmedju dva zuba u cilju rešavanja ortodonstkih nepravilnosti. Predstavlja alternativu vađenja zuba u ortodonthe svrhe.

  ZAŠTO SE UKLANJA  GLEĐ?

  Gledj se uklanja kako bi se postigao neophodan međuzubi  prostor za pomeranje zuba, poboljšali kontakti između dva susedna zuba, kao i preoblikuje zub.

  ZUBNE STRUKTURE TREBA ČUVATI, ALI DA LI JE TO UVEK IMERATIV?

  Na osnovu softverske analize ortodont izračunava koliko je neophodno zub stripovati. Radi se u minimalnim dimenzijama koje su najčešće manje od jednog milimetra. Minimalna količina redukovane zubne supstance je sigurna i ne šteti zdravlju Vaših zuba.

  Ukoliko ortodont na osnovu analize izračuna da je neophodno više stripovati zube zajedno sa željama pacijenata  predlaže  druge opcije terapije kao što su klasični fiksni aparati, estetske fiksne proteze itd. Upravo količina stripovanja i jeste jedan od glavnih faktora koji određuju da li ste kandidat za terapiju smile revolution folijama.

  DA LI JE STRIPOVANJE ZUBA BOLNO ?

  Iako zvuči bolno, zubna gledj ne sadrži nervne završetke niti krvne sudove tako da stripovanje zuba nije bolna procedura ali može se definisati pomalo neprijatna.

  KAKO SE IZVODI ?

  Stripovanje se vrši tankim tračicama koje se postavlju izmedju zuba i blagim  pokretima napred nazad se poput turpije uklanja zubna supstanca. Cela procedura traje u zavisnosti od neophodne količine uklanjanja i ne traje duže od minuta.

  DA LI JE STRIPOVANJE ZUBA NEOPHODNO?

  Izvodi se samo kada nedostaje prostora za pomeranje zuba, kako bi se izbeglo vađenje zuba. Tačnu količinu neophodnog stripovanja dobijamo iz softverske anlize smile revolution – a.

  DA LI SE PRIMEĆUJE?

  Neophodna količina uklanjanja zubne supstance je toliko mala da se ne primećuje, čak i ukoliko je vi primećujete napravljena je sa razlogom pravljenja prostora i pomeranjem zuba ona će se ispuniti.

  Podelite:
  Picture of dr Đorđe Radlovački
  dr Đorđe Radlovački

  dr Đorđe počeo je već tokom studija da radi u stomatološkoj ordinaciji Radlovački baveći se 3D dizajniranjem krunica i vinira u softveru i 3D štampom u stomatologiji.

  Osnivač je jednog od prvih brendova u ovom regionu koji se bavi digitalnim ortodontskim planom terapije i izrade folija za ispravljanje zuba uz pomoć 3D štampača - "Smile Revolution", koji danas broji preko 30 partnerskih ordinacija širom Srbije.