Totalna proteza za zube

Šta je totalna proteza i kome je namenjena?

Klasična totalna proteza predstavlja najjednostavniju mobilnu protetsku nadoknadu koja se u našoj ordinaciji izrađuje već 30 godina. Kada kažemo, mobilna, to znači da se samostalno i lako stavlja u usta i isto tako iz njih uklanja.

 

Namenjena je pacijentima za rešavanje totalne bezubosti. U slučaju da je vilični greben dobro očuvan i lepo nivelisan ovaj vid protetske nadokanade može poboljšati kvalitet života pacijenata u funkcionalnom i estetskom smislu. Njena stabilnost ostvaruje se formiranjem vakuma izmedju mekih tkiva i proteze.

Gornje totalne proteze obično bolje stoje od donjih jer je gornja vilica fiksirana i ne pomera se, nema dejstva jezika i po pravilu ima više očuvane kosti.

Izrađuje se od akrilata. Baza totalne proteze može biti ojačana metalnom osnovom u vidu mrežice ili žice radi bolje otpornosti i čvrstoće. Postavlja se preko sluzokože i vilične kosti.

Koje su prednosti i nedostaci totalne proteze?

Njene prednosti su što je jednostavno, brzo i najjeftinije rešenje i lako se održava s obzirom da se stavlja i uklanja iz usta.

Nedostataci su što je period adaptacije jako dug, a neki pacijenti se jednostavno nikad ne adaptiraju pogotovu na gornju totalnu protezu jer prekriva celo nepce. Neudobne su za nošenje i nisu stabilne, naročito u donjoj vilici. Nakon kraćeg ili dužeg perioda nošenja potrebno je da se izvrši podlaganje proteze jer se vremenom smanjuje količina kosti na kojoj proteza leži.

Šta je imedijatna totalna zubna proteza?

Imedijatna totalna proteza je privremeno rešenje kod pacijenata i za razliku od klasične postavlja se odmah nakon ekstrakcije zuba, bez čekanja da tkivo zaraste. Što znači da pacijent ni jednog trenutka od ekstrakcije do postavke definitivnog rada neće biti bez zuba.

Period adaptacije

Za izradu proteze je neophodno doći 4 – 5 puta kod stomatologa.

 

Nakon toga postoji period privikavanja na protezu koji može da bude nezgodan, jer pacijenti imaju osećaj stranog tela u ustima. Može da se desi da tokom prvih mesec dana adaptacije proteza nažulja sluzokožu usta. Prirodno je osećati povećano lučenje pljuvačke, žuljanje na pojedinim mestima, otežan govor i žvakanje.

 

To su sve prolazne pojave jer se u roku od par dana okolni misici naviknu na novo strano telo u ustima. Verovatno će biti potrebne dodatne korekcije i ne ustručavajte se posetiti svog stomatologa. Korekcije kratko traju i besplatne su.

 

Dobijate instrukcije odrzavanja i predlog kontrole na svakih 6 meseci. Dobra oralna higijena i ispravne navike u jelu i održavanju će održati vašu novu protezu dugo vremena.

Kako se održava totalna zubna proteza?

Proteze treba prati najmanje dva puta dnevno i isprati posle obroka. Čišćenje proteze vrši se vrlo jednostavno, proteza se ukloni iz usta i očisti mekom četkicom i zubnom pastom. Vrlo je važno rednovno održavanje higijene proteza.

 

Dodatno savetujemo i njihovo pranje nakon obroka. Tako sprečavate zadržavanje hrane ispod proteze, iritacije i upalu desni. Proteze se noću vade iz usta kako bi se tkiva odmorila.

Labava zubna proteza - šta je rešenje?

Ako Vam proteza više ne stoji čvrsto u ustima, najbolje je javiti se stomatologu. U takvim slučajevima, možete koristi sredstva za ,,lepljenje’’ proteze ili ako se stomatolog odluči, može se izvršiti korekcija proteze u vidu podlaganja.

Ako želite bolju stabilnost?

Neuporedivo komfornije i mnogo stabilnije rešenje od totalne akrilatne proteze jesu fiksne ili polufiksne proteze na implantima ili proteze na mini implantima o kojima možete više pročitati klikom na linkovani naziv ovih proteza.

Zakažite besplatan pregled

Na besplatnom pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.