Fasete ili viniri

Do savršenog osmeha uz minimalno brušenje za nekoliko dana

Šta su fasete ili viniri?

Fasete su tanke ljuspice koje se samo postavljaju na prednju površinu zuba i koriste se za ispravljanje estetskih problema kao što su oblik veličina boja i položaj.

Fasete za zube razlikuju se od krunica ili navlaka za zube po tome što se samo prednja površina zuba brusi te štedimo zdravo zubno tkivo, kako moderna stomatologija nalaže.

Efekti su podjednako dobri i već nakon nekoliko dana možete dobiti savršen osmeh, prirodnog izgleda.

Kada se najčešće koriste fasete?

Zubne fasete se koriste kada ste nezadovoljni izgledom vaših zuba i želite da ulepšate svoj osmeh. Najčešće su u pitanju:

Koji su benefiti ugradnje vinira?

Vrste faseta

Fasete mogu biti keramičke ili kompozitne fasete, u zavisnosti od materijala od kojeg se izrađuju.
I jedan i drugi tip faseta u našoj ordinaciji izrađujemo uz pomoć 3D štampača.

Keramičke fasete

Keramika idealno imitira gleđ prirodnog zuba i reflektuje svetlo na isti način, te zato nakon postavljanja vinira naši zubi imaju sjaj poput prirodnih, postižući optimalni izgled osmeha. Keramičke fasete ugotrajnije su od kompozitnih, estetski boljeg izgleda ali i skuplje.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete se mogu izraditi u jednoj poseti. Osobine kompozitnog materijala nisu idelane kao kod keramičkih ali svakako da zadovoljavaju najveći broj pacijenata i spadaju u jedne od najtraženijih estetskih rešenja upravo zbog svoje cene i brzih rezultata.

Da li fasete izgledaju prirodno?

Naša ordinacija je upravo tome posvećena – postizanju što prirodnijeg izgleda. Keramika je preporučeni materijal i kao što smo već spomenuli reflektuje svetlost kao i prirodan zub. Litijum disilikatna keramika, kao i dobar dizajn keramičara je ključ uspeha za prirodan izgled faseta. Zubne fasete izgledaju prirodno kada nisu glomazne i ne upadaju u oči svojom svetlo-belom bojom. Iz tog razloga pacijentima predlažemo prirodne boje zuba a ne blič (bleach) boje. Prilikom digitalnog dizajniranja osmeha utvrđujemo i koja boja je ona koju želite.

Kako se ugrađuju viniri?

U našoj ordinaciji i keramički i kompozitni viniri rade se indirektno, u zubnoj laboratoriji. Prvi korak su besplatne konsultacije, na kojima razgovaramo o vašim željama i zajedno dolazimo do idealnog rešenja za vas koje se uklapa u vaš budžet uz korišćenje virtuelnog dizajniranja osmeha. 

Imate i mogućnost da isprobate svoj budući osmeh.

Digitialna stomatologija nam takođe omogućava da napravimo privreme vinire koje će izgledati kao vaš budući rad, te možete proveriti još jednom da li je to baš ono što ste želeli i konsultovati se, a zatim odlučiti da li treba još nešto promeniti, pa tek onda dobiti fasete. Uz napomenu da ova opcija važi samo pri izboru keramičkih faseta.

Koliko traje proces ugradnje vinira?

Za keramičke vinire je potrebno najčešće nedelju dana i tri posete, dok je za kompozitne fasete potrebno minimum dve posete i nekoliko dana.

Da li je ugradnja faseta bolna?

Sama ugradnja faseta nije bolna. Pre pristupanja brušenju dajemo lokalni anestetik.

Koliko traju fasete?

Keramičke fasete zbog kvaliteta materijala traju duže od kompozitnih. Mogu trajati i više od 10 godina. Naravno nije nemoguće da keramika pukne, kao što nije nemoguće da zub pukne. Kompozitne fasete traju takođe dugi niz godina ali vremenom menjaju boju i lakše pucaju.

Kako se održavaju fasete?

Održavanje faseta je jednostavno. Higijena se održava kao i pre faseta redovnim pranjem zuba i koriščćenjem konca, uz posete stomatologu na 6 meseci, koje se preporučuju svakome

Šta su “No prep viniri”?

Kada su zubi u idealnom zubnom zagrižaju a opet nisu idealnog oblika ili veličine odlučujemo se za ovu vrstu terapije, najčešće nakon ortodontske terapije.

Koja je cena faseta?

Cene faseta zavise od vrste materijala. Cena kompozitnih faseta je 90€, dok su keramičke fasete 220€.

Zakažite pregled

Na pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

Plan terapije i аnaliza snimka: 

3000 rsd

3D Snimak jedne vilice i plan terapije:

6000 rsd

3D Snimak obe vilice i plan terapije:

8000 rsd

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.