Krunice za zube (navlake za zube)

Šta su krunice za zube?

Pacijenti često, krunice nazivaju i – navlake za zube, jer se postavljaju, odnosno, ‘’navlače’’ na precizno izbrušen zub ili implant.

Neophodno je da naleganje krunica bude savršeno precizno kako bismo omogućili pacijentu da vodi beprekornu higijenu i  kako bi ga samim tim taj protetski rad kvalitetno služio dugi niz godina. 

Koji su razlozi za postavljanje navlaka za zube?

Krunice, odnosno, navlake za zube se najčešće izrađuju ili iz estetskih razloga ili kada je zub karijesno destruisan i postoji potreba ojačati ga, upravo krunicom.

Vrste krunica za zube

Postoje metalokeramičke i bezmetalne krunice. Spojene krunice čine zubni most, koji se koristi u nadoknadi izgubljenih zuba, ili kada je indikovano spojiti krune radi dugotrajnosti.

Metalo-keramičke krunice

Kako i sam naziv kaže sačinjene su od metala koji je osnova na koju se nanosi keramika. Ranije su bile znatno više u upotrebi, međutim, napredkom 3D tehnologije i savremenih materijala zamenjene su keramičkim krunicama.  Metalo-keramičke krunice danas u ordinaciji koristimo za kombinaciju krunica koje će poneti vizil protezu sa atečmenom.

Bezmetalne krunice

Bolja estetika, prirodniji izgled. Digitalna izrada omogućava da vidite kako će vaš osmeh izgledati, probate novi osmeh, kraći vremenski rok izrade i ono najvaćnije - veću preciznost. Zato je naša preporuka uvek, bezmetalna krunica.

Proces implementacije navlaka za zube

Besplatan pregled
Kada je estetika u pitanju na prvom pregledu razgovaramo o željama pacijenta uz virtualno planiranje osmeha. Uz digitalni dizajn osmeha vidite kako biste izgledali sa novim zubima i tada zajedno odlučujemo i dogovaramo se kako bismo uz minimalne radove postigli najbolje rezultate. (samo u slučaju bezmetalnih krunica)
Brušenje zuba za krunice
Više zubne substance se brusi kada je u pitanju metalo-keramička krunica.
Digitalni otisak
3shape intraoralni skener koji stvara 3D slike vaših zuba i omogućava tehnici da izdizajnira krunice i kompjuterski se izrežu. Metalo-keramičke krunice izrađuju se nešto tradicionalnijim putem, međutim takođe se digitalno uzima otisak i osnova 3D štampa.
Proba i cementiranje
Za metalokeramičke krune potrebna je i proba metala a tek zatim proba keramike, što nije slučaj i kod bezmetalnih krunica. Kada smo sasvim zadovoljni i vi ali i mi, tada cementiramo krunice.
Previous slide
Next slide

Mobilna aplikacija

Digitalni dizajn osmeha vam možemo poslati u aplikaciju za mobilni, nakon čega možete još jednom razmisliti da li vam se dopada dogovoreni dizajn osmeha, podeliti ga sa prijateljima i porodicom i dobiti i njihova mišljenja.

Koliko traje izrada krunica za zube?

Bezmetalne krunice dobijate za nekoliko dana, dok se metalo keramičke krunice čekaju desetak dana, zbog drugačije tehnike izrade. Na brzinu izrade ne utiče broj krunica koje se prave.

Održavanje navlaka za zube

Dobro odrađene navlake za zube trebalo bi da traju dugi niz godina. Međutim i kada su dobro odrađene neophodna je dobra higijena da bi one zaista i trajale. Dobra oralna higijena koja uključuje i korišćenje interdentalnih četkica kao i redovne kontrole na 6 meseci, su ključ dugotrajnosti navlaka za zube.

Cene krunica za zube

Cene krunica zavise od materijala koji se koristi, cena metalokeramičkih kruna je 100€ dok je cena bezmetalnih krunica 200€.

Koliko traju krunice za zube?

Kako ordinacija posluje već 30 godina imamo veliki broj radova koji su rađeni pre 15, 20 godina koji i dalje izgledaju odlično, dok postoji i broj pacijenata koji se ne pojave na kontroli i čišćenju kamenca po čitavu deceniju što u kombinaciji sa nepravilnom higijenom, daje daleko lošiju prognozu.


Na nama je da pružimo vrhunski kvalitet. Za dugotrajnost je potrebna i vašaposvećenost, tj. pravilno održvanje higijene i redovni dolasci na kontrole. Bezmetalne krunice imaju duži vek trajanja jer se kod metalo-keramičkih kruna desni češće povlače.

Česta pitanja

Postavljanje krunice nije bolan proces, a brušenje se vrši pod lokalnom anestezijom.

Sama krunica ne može da ima karijes, ali zub ispod može i zato je neophodno da se održava pravilna oralna higijena i OBAVEZNO dolazi na redovne preglede kod stomatologa.

Kada je veliki deo zuba oštećen, plomba ne može da izdrži velike pritiske i može dovesti do frakutre zuba. U takvim slučajevima se preporučuje izrada krunice ili keramičke plombe.

Navlake za zube - Radovi

Zakažite pregled

Na pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

Plan terapije i аnaliza snimka: 

3000 rsd

3D Snimak jedne vilice i plan terapije:

6000 rsd

3D Snimak obe vilice i plan terapije:

8000 rsd

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.