Keramičke plombe

Idealna alternativa zubnim krunicama i sivim (amalgamskim) plombama

Šta su keramičke plombe?

Inlay, Onlay i Overlay (keramičke plombe) su protetske ispune, a često se nazivaju i indirektne ispune i predstavljaju minimalno invazivno dugotrajno rešenje.

Za razliku od klasičnih ispuna koji se rade i modeluju u ustima od kompozitnih materijala, Inlay, Onlay i Overlay se izrađuje uz pomoć najmodernije CAD/CAM tehnologije.

Odličan su izbor za velika oštećenja, a posebno kod lečenih zuba kao i kod ispuna kod kojih ne možemo dobiti uslove za klasične kompozitne plombe.

Moderni stomatološki materijali omogućili su nam uštedu zubne supstance, ne ukljanjajući zdrav deo zuba
Digitalni način izrade daje nam preciznost i estetiku.

Prednosti keramičkih plombi u odnosu na kompozitne

Kada je veliki deo zubnog tkiva oštećen, ne može se nadoknaditi kompozitom već je neophodno koristiti čvršći material.


Ranije su se velike ispune stavljale pod krunicu (zubnu navlaku). Korišćenje nove tehnologije i savremenih načina izrade, olakšalo nam je i omogućilo jednostavnu izradu keramičkih plombi. Keramička plomba omogućava nam da zbrinemo oštećen zub sa što manje uklanjaja preostalog zdravog zubnog tkiva.

U protetici pojam rubnog prijanjanja je od velikog značaja. Što rub nadoknade bolje prijanja uz zub, to je manja veravotnoća da će doći do ponovnog karijesa, usled ulaska hrane i  bakterija. Rub keramičke plombe precizno se određuje u kompjuteru softverski, na osnovu 3D skena.

Tokom godina kompozitni materijali imaju tendenciju da se smanjuju, samim tim ugrožavaju i rubno prijanjajne. Keramičke plombe su stabilne i obezbeđuju veću dugogtrajnost.

Keramičke plombe omogućavaju nam vrhunsku estetiku, kao i usklađen kontakt koji se takođe u softveru prethodno isplanira.

Postupak

Konsultacije i priprema
Stomatolog mora pripremiti zub za izradu otiska uklanjanjem stare plombe kao ili uklananjem karijesa.
Digitalni otisak
Nakon pripreme se radi skeniranje zuba - digitalni otisak. Neprijatne otisne mase zamenili smo intraoralnim skenerom. U ordinaciji koristimo 3Shape intraoralni skener najnovije generacije.
3shape sem vašeg komfora, nama daje na preciznosti, kao i određivanje boje koja će se bolje uklopiti uz vaše ostale zube.
3D Dizajn
Na osnovu digitalnog otiska vrši se softversko dizajniranje plombe, njeno naleganje oblik i precizno kompjutersko planiranje kontakta sa ostalim zubima, a samim tim obezbedili dugotrajnost.

Kada se predlažu keramicke plombe?

Preporučuju se svima koji imaju oštećenja zubnog tkiva a želeli bi dugotrajnije i
kvalitetnije rešenje od klasične ispune (plombe).

 

Koriste se u slučajevima kada je došlo do većeg oštećenja zubne krunice, gde nema dovoljno zubnoga tkiva za izradu kompozitnog ispuna, a da oštećenje zuba nije toliko veliko da zahteva izradu zubne krunice.

 

Ušteda zubnog tkiva – Odličan su izbor i za one koje žele minimalno invazivnu stomatološku terapiju jer ne zahtevaju veliko uklanjanje zubnog tkiva, kao što je slučaj kod krunica.

Zakažite pregled

Na pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

Plan terapije i аnaliza snimka: 

3000 rsd

3D Snimak jedne vilice i plan terapije:

6000 rsd

3D Snimak obe vilice i plan terapije:

8000 rsd

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.