Skidanje kamenca sa zuba

Da li imate zubni kamenac?

Zdavlje zuba i okolnih tkiva utiče na opšte zdravlje!  

Profesionalno čišćenje zuba će vam pomoći da održite, takođe,  zdrave desni i osmeh u godinama koje dolaze.

 

Naš cilj je da redovnim pregledom i redovnim uklanjanjem kamenca sa zuba sprečimo krvarenje desni koje vodi u hroničnu upalu a kasnije i ozbiljnija parodontalna oboljenja.

Šta je zubni plak?

Zubni plak predstavlja bezbojne, meke naslage bakterija koje se neprestano talože na površini zuba i nastaje usled neadekvatnog održavanja oralne higijene.

Naslage plaka se zadržavaju na zubima i predastavljaju glavni uzrok zapaljenja desni i nastanka karijesa. Taloženjem minerala iz pljuvačke, dentalni plak dobija tvrdu konzistenciju.


Čišćenje kamenca se ne može obaviti u kućnim uslovima četkicom za zube.

Gde se nalazi kamenac, kako da znam da ga imam?

Zubni kamenac se zbog pljuvačnih žlezda najviše taloži na donjim prednjim zubima, i žute je boje.

 

Teskoba (nedostatak prostora) i gužva između prednjih zuba donje vilice dodatno otežavaju čišćenje zuba.

 

Zato je bitno da se prvenstveno uspostave uslovi za dobro održavanje higijene, a naš najčešći predlog su folije za ispravljanje zuba.

Da li je skidanje kamenca sa zuba bolno?

NE, skidanje kamenca ne mora da boli. Vaši zubi mogu biti manje ili više osetljivi tokom ultrazvučnog uklanjanja kamenca. Naši stomatolozi ponudiće vam slušalice koje redukuju spoljašnje zvukove, te možete slušati vašu omiljenu muziku i zaboraviti da ste na stomatološkoj stolici. U nekim slučajevima kada su desni povučene i zubi osetljivi može se dati mala doza lokalnog anestetika kako bi sve prošlo bezbolno.

Koliko često treba skidati kamenac sa zuba?

Kako bi održali desni i zube zdravim neophodno je da dolazite na pregled i uklanjanje kamenca svakih 6 meseci. Naši doktori vode računa o vama, te će  Vas ukoliko primete da vaša oralna higijena nije adekvatna dodatno edukovati o oralnoj higijeni.

Krvarenje desni može takođe biti znak da je vreme za posetu stomatologu. Krvarenje nam govori da su desni zapaljenje i da je potrebno poboljšati higijenu.

Šta je zubni plak?

Zubni plak predstavlja bezbojne, meke naslage bakterija koje se neprestano talože na površini zuba i nastaje usled neadekvatnog održavanja oralne higijene.

 

Naslage plaka se zadržavaju na zubima i predstavljaju glavni uzrok zapaljenja desni i nastanka karijesa. Taloženjem minerala iz pljuvačke, dentalni plak dobija tvrdu konzistenciju.

 

Čišćenje kamenca se ne može obaviti u kućnim uslovima četkicom za zube.

SMS podsetnik

Stalo  nam je do vašeg zdravlja a samim tim i zdravlja vaših usta i zuba. Uz vašu saglasnost šaljemo vam podsetnik za onoliko meseci koliko je naš stomatolog procenio je neophodno da dođete ponovo.

Šta ako se kamenac ne uklanja redovno?

Zubni kamenac se različitom brznom taloži kod ljudi. Krvarenje desni jeste simptom gingivitisa koji najčešće nastaje zbog prisustva kamenca.

Bakterije prisutne u zubnom kamencu, tokom godina mogu ugroziti zubnu stabilnost i dovesti do parodontopatije.

Metode skidanja kamenca sa zuba u našoj ordinaciji

Nakon kliničkog pregleda pristupamo uklanjanju zubnog kamenca.  Uklanja se ultrazvučnim aparatom na svakoj površini zuba uz desni. U slučajevima kada su prisutni parodontalni „džepovi“ neophodna je dodatna kiretaža džepa. U takvim slučajevima pacijente dodatno savetujemo da koriste interdentalne četkice.

Poliranje zuba nakon skidanja kamenca

Nakon uklanjanja tvrdih naslaga, tj. kamenaca, uklanjamo pigmentacije i meke naslage. Za to koristimo svetski priznat protokol GBT (guided biofilm protocol).

 

Bojenje dentalnog plaka a zatim peskarenje Airflow uređajem za peskarenje, švajcarskog brenda EMS. AIRFLOW peskaru koristimo i za održavanje higijene oko implanata i tokom terapije fiksnom protezom.

Kako održavati higijenu zuba posle skidanja kamenca?

Ukoliko je oralna higijena adekvatna nastavljate po starom. Ukoliko nije, naši stomatolozi će vas edukovati kako da održite svoje zube i desni zdravim i zakazati za kontrolu zasnovanu na potrebi u vašem slučaju.

Zakažite pregled

Na pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

Plan terapije i аnaliza snimka: 

3000 rsd

3D Snimak jedne vilice i plan terapije:

6000 rsd

3D Snimak obe vilice i plan terapije:

8000 rsd

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.