Zubni Implanti

Najbolje rešenje za nadoknadu zuba

Šta su zubni implanti

Zubni implanti su je dizajnirani tako da imitiraju funkciju prirodnog korena zuba. Gornji deo implanta može da bude jedan zub, deo mosta, da nadoknađuje više zuba ili da ima ulogu poboljšanja funkcije proteza kod totalne ili parcijalne krezubosti.

 

Koncept i proces terapije uz upotrebu zubnih implantata često su zbunjujući našim pacijentima koji se prvi put susreću sa tom vrstom terapije.

Implanti su za kratak rok od njihovog predstavljanja, 1980-ih, postali zlatni standard nadoknade zuba.

Napravljenji su od titanijuma, biokompatibilnog materijala.

Zašto su zubni implanti zlatni standard u nadoknadi zuba?

Za nadoknadu zuba ranije su se koristili isključivo zubni mostovi. Za izradu mosta bilo je neophodno zbrusiti dva susedna zuba koja bi davala potporu zubu koji nedostaje. Ukoliko okolnim zubima nije potrebna krunica onda se uklanjao i zdrav deo zuba. Zubni imlanti izgledaju i imaju funkciju kao prirodan zub. Implant imitira prirodan zub bolje nego bilo koja druga opcija u stomatologiji. U odnosu na parcijalne i totalne proteze korišćenje implantata omogućava jači i stabilniji zagrižaj.

Iako se zubni mostovi koriste uspešno u stomatologiji stotinama godina, generalno utiču na dugotrajnost zuba na koji se oslanja.

Bez stimulacije zuba, naša kost atrofira I vremenom se gubi. Nakon vađenja zuba kost koja je ranije bila potpora zubu će se resorbovati tokom vremena, sledstveno dolazi do kolapsa obraza I usta, što utiče na stariji izgled pacijenta.

Ove sile stimulišu kost kao I prirodan zub. Takođe, zubi imaju tendenciju međusobne saradnje: Kada nedostaje zub, zub iz druge vilice ima tendenciju izrastanja iz kosti u prazan prostor. Susedni zubi se pomeraju i teže da ispune prazan prostor i dovode do poremećaja u zagrižaju.

Totalna proteza obezbeđuje 25% od sile žvakanja prirodnih zuba, a dodavanjem dva implanta u poziciju donjih očnjaka pacijentu se omogućava boljitak od čak 60%.

Svakim dodatim implantom sila se povećava i proteze mogu biti manje što dovodi do većeg komfora i estetike.

Kada se sve koriste zubni implanti i kako da znate da li ste kandidat?

Potencijalna prepreka za primenu ove terapije može biti količina kosti, odnosno visina koštanog grebena ili nepovoljna struktura kosti. U tom slučaju je potreban dodatni zahvat nadogradnje kosti kako bi se mogla izvesti ugradnja implanata u viličnu kost. Imperativ je dobra oralna higijena, kao i izostanak zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolirani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično). Nakon konsultacija, dijagnostike uz 3D snimak (ortopan) i pregleda, saznaćete da li ste pogodan kandidat za implante i naši specijaliste će Vam preporućiti odgovarajuću terapiju.

Postupak

Besplatan Pregled i digitalna dijagnostika
Potreno je da uradite 3D snimak zuba kako bismo utvrdili da li ste kandidat za ovu vrstu terapije, odredili neophodan broj implanata i napravili plan terapije
Ugradnja Implanata
Procedura je bezbolna (lokalna anestezija) i vremenski zavisi od neophodnog broja. Implanti se ugrađuju u kost, a zatim čeka 4-6 meseci kako bi se implanti bili “prihvaćeni’ i kako bi se mogli opteretiti.
Protetika na implantima
Digitalno, uz pomoć savremenog 3D intraolnog skenera uzimaju se otisci, prethodno otvorenih implanata i kompjuterski izrađuje precizan protetski rad (krunice, mostovi, all on 4)
Previous slide
Next slide

Sigurnost i inovacije

Spajajući najnovije CAD/CAM implantne softvere za dizajn, kao i analize 3D snimaka, u mogućnosti smo da precizno isplaniramo terapiju u milimetar. Uz pomoć 3D printera u ordinaciji izrađujemo hiruški vodič koji nam omogućava da implant poziconiramo na savršeno planirano mesto.

Ovime obezbeđujemo sigurnost, minimalan postoperativni bol i dugotrajnost.

Full digital protocol obuhvata ugradnju implanata uz pomoć 3D vođene implantologije, kao I kasnije 3D skeniranje (3shape intraoralnim skenerom) pozicije ugrađenih implanata. Nakon skeniranja (digitalnog otiska) u sofveru se dizajnira krunica koja se potom izrađuje.

Procedura kod ugradnje zubnih implanata

Priprema

Neposredno pre ugradnje zubnog implanta potrebno je napraviti kompletan pregled i digitalni ortopan tj. rendgenski snimak obe vilice. Snimak ne bi trebao biti stariji od 6 meseci, prilikom dolaska kod lekara.


Na temelju rendgenskog pregleda ocenićemo kvalitet kosti i anatomiju potporne strukture, nakon koje će se detaljno isplanirati vrsta i procedura implantološke terapije.


Kroz razgovor sa stomatologom upoznaćete se detaljno sa svim fazama ugradnje implanata, a terapiju ćemo uskladiti s postojećim stanjem, željama i očekivanjima.

Zubni implantat se ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak vrlo brzo gotov i potpuno bezbolan. Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata , a oni su sljedeći:

Proces ugradnje

Prvi korak je izvaditi postojeći zub, ako već nije izvađen i ugradnja implantog srafa.

Druga faza je faza oporavka od 3 do 6 meseca tokom kojeg dentalni implantat srasta s kosti – to je proces koji se naziva oseointegracija. Tokom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan koren za novi zub, na implantat se stavlja gingiva-former koji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak.

Treći korak nastupa nedelju, do dve, kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implant postavlja krunica, most.

Ovaj korak podrazumeva postavljanje keramičke krunice, proteze ili mosta čime osoba dobija vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rešenje.

Takodje je moguca imediatna ugradnja implanata koja podrazumeva ugradnju neposredno nakon vađenja zuba. Ovo se može primeniti u slučaju traumatskog gubitka zuba, frakture korena zuba, parodontopatije (bez gnojnog sadržaja) ili nemogućnosti da se zub izleči kao i da se protetski zbrine. Kod ovakvog načina implementacije, najčešće se dodaje veštačka kost koja zajedno sa implantom srasta.

Oporavak

Uopšteno se smatra da jednom kad se implant postavi, za ispravno povezivanje implanta i vilice potrebno je pravilno održavati oralnu higijenu. Uz pravilnu negu, zubni implanti mogu ostati na mestu doživotno. Nakon početnog hirurškog zahvata, neprijatnost bi trebala biti minimalna. Može doći do oticanja desni i lica, kao i manjeg krvarenja i oticanja oko mesta zubnog implanta. U tom slučaju preporučujemo korišćenje hladnih obloga.

Ako je potrebno, ponekad se prepisuju lekovi protiv bolova ili otoka. Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporučuje se ispiranje usne duplje, a nedelju dana nakon zahvata preporučujemo suzdržavanje od duvanskog dima. Upotreba cigareta ,dokazano, negativno utiče na integraciju implanata u kost.

U razdoblju od pet do sedam dana nakon zahvata prehrana bi vam trebala biti ograničena na mekanu hranu. Ako imate šavove, naš doktor će vam ih morati ukloniti. Za postoperativnu higijenu rane, potrebno je koristiti izrazito mekane četkice za zube, kao i interdentalne četkice.

Mere opreza

Zapostavljanje oralne higijene glavni je uzrok neuspeha kod postavljanja zubnih implanata te u tom slučaju može doći do infekcije kod implanata i okolnog područja. U retkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implanta od strane organizma. Razlog često leži u pacijentovom organizmu, zbog čega se može razviti upalni proces. Takav upalni proces se može lečiti, ali u nekim slučajevima je potrebno implant izvaditi, te nakon vremena oporavka ponoviti implantsko-protetsku terapiju.

Zakažite pregled

Na pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

Plan terapije i аnaliza snimka: 

3000 rsd

3D Snimak jedne vilice i plan terapije:

6000 rsd

3D Snimak obe vilice i plan terapije:

8000 rsd

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.