Rešavanje krezubosti

Tabela sadržaja

Trauma (izbijanje zuba), parodontoza, vađenje zuba, mogu ozbiljno narušiti vaš izgled. Sem izgleda i higijenskih razloga usled krezubosti dolazi do pomeranja zuba koja dodatno remete vaš izgled i dodatno štete i otežavaju vaše oralno zdravlje.

1.Krezubost – Nemate nekoliko zuba koje želite da nadoknadite.

2.Bezubost – Nemate ni jedan zub u vilici.

Celokupna protetika u našoj ordinaciji radi se digitalno. Šta to znači za vas? Skeniranje zuba bez neprijatnih otisaka, brža finalizacija rada. Kompjutesko 3D dizaniranje zuba, planiarnej i upotreba 3D printera. Veća preciznost što znači duži vek trajanja.

Šta sve postižete kada se odlučite da se rešite krezubosti?

  • Popravićete raspoloženje – Krezubost negativno deluje na raspoloženje i psihu čoveka
  • Nema više nelagodnosti pri smejanju – Prepustite se uživanju u osmesima
  • Sprečićete dalju migraciju zuba – Zubi oko krezubog dela vilice se pomeraju ka krezubom delu i dolazi do remećenja fiziološkog zagrižaja koje vremenom dovodi do većih i skupljih protetskih potreba.
  • Izbeći ćete resorpciju kosti – U Krezubom delu vilice dolazi do “topljenja”  kosti usled nedostatka zuba.

REŠAVANJE JEDNOSTRANE KREZUBOSTI

Zubni implanti – Rešenje broj 1

Najdugotrajnije rešenje predstavljaju implanti, nadoknade izgubljenih korena zuba. Na njima se pravi krunica ukoliko nedostaje jedan zub prva slika ili zubni most druga slika. Zubni implantat je napravljen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti, organizam ga ne prepoznaje kao strano telo.

Nakon ugradnje implanta čeka se 4 do 5 meseci kako bi implant srastao, nakon čega se na njemu radi protetika ( keramička krunica ) kada  rade krunice na njemu.

Zubni most – Rešenje broj 2

Nedostatak zuba se takođe može rešiti protetskim mostom za koji je neophodno zbrusiti dva susedna zuba.

Kod postavljanja metalo-keramičkih krunica, ukoliko su zubi pored praznog prostora za krunice (oštećeni, ili pod velikim plombama), predlažemo zubni most kao rešenje.

Posebnu pažnju poklanjamo predprotetskoj pripremi zuba, pre svega zaustavljanju simptoma oboljenja desni.

NEDOSTATAK ZUBA SA OBE STRANE VILICE

Ponovo zubni implanti

Najbolje rešenje koje stomatologija može da ponudi kod obostrane bezubosti su opet implanti. U zavisnosti od broja zuba koji nedostaju ugradi se dovoljan broj implanata sa obe strane i na njima se radi protetika tj krunice i mostovi.

U Specijalističkoj stomatoloskoj ordinaciji Radlovački već 10 godina se uspešno bavimo implantologijom. Koristimo Implante vrhunskog kvaliteta kao što su Biohorizons, Strauman, Nobel Biocare.

Vizil proteza na driker – Rešenje broj 2

Skeletirana, vizil proteza je estetski prihvatljiv protetski rad indikovan kod pacijenata sa obostranom krezubošću.

Predstavlja kombinaciju fiksne i mobilne protetike. Poslednji zub u nizu je neophodno staviti pod krunu na kojem će se napraviti vezni element sa slike na koji se poput drikera zakači skeletirana proteza.

Preostali zubi se takođe mogu staviti pod krunice i mostove za šta se često odlučuju naši pacijenti jer za  nižu cenu od implanata mogu dobiti estetski prihvatljivo rešenje.

BEZUBA VILICA

All On X – Rešenje broj 1

Izuzetno popularna metoda za pacijente koji su u potpunosti izgubili sve svoje zube. Najčešće se ugradjuje 4 implanta.  Nakon ugradnje implantata sledi izrada privremenog protetskog rada koji se isti dan, nakon operacije, daje pacijentu. Pacijentu se nakon 3 meseca izrađuje trajni most. Naime, taj period je potreban za proces srastanja zubnog implantata sa kosti vilice, na kojima se izrađuje trajni fiskni rad.

  • Fiksni rad (ne skida se)
  • Najveća stabilnost
  • Najbolja estetika
  • Najviša cena

* Ukoliko postoje uslovi za to,  postoji opcija ugradnje manjeg broja implantata.

Totalna proteza na mini implantima – Rešenje broj 2

Kod ljudi kod kojih je veoma resorbovan greben totalne proteze mogu biti veoma  neudobne za nošenje.

Kod njih najčešće nema mesta za obične implante. Rešenje je ugradnja mini implanata koji fiksiraju totalnu protezu i samim tim znatno olakšavaju žvakanje i kvalitet života.

Sastoje se iz jednog dela u kosti i gornjeg dela drikera koji se vezuje za protezu.

Nakon ugradnje koja se vrši u lokalnoj anesteziji se uzima otisak i potom izrađuje nova proteza.

Totalna proteza – Rešenje broj 3

Totalne proteze se sastoje od baze na koju se postavljaju veštački zubi. Baza se izrađuje od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu, te tako podržava estetiku zuba.

Svrha baze je da raspodeli sile žvakanja koje se javljaju prilikom žvakanja na sluznicu i koštanu podlogu.

Kako sama sluznica ne može podneti velika opterećenja, potrebno je da baza bude što šira kako bi se žvačne sile raspodelile na što veću površinu čime se postiže sigurniji i ugodniji zagrižaj.

Gornja baza pokriva celo nepce, a donja baza ima oblik potkovice ostavljajući slobodan prostor za jezik

Najveća prednost je niska cena

Potrebno je 4 posete.

Napomena: Tek nakon besplatnog pregleda pravi se detaljan plan terapije. Uključujući i finansije, zajedno ćemo doći do idealnog rešenje za Vas.

Podelite:
Picture of dr Đorđe Radlovački
dr Đorđe Radlovački

dr Đorđe počeo je već tokom studija da radi u stomatološkoj ordinaciji Radlovački baveći se 3D dizajniranjem krunica i vinira u softveru i 3D štampom u stomatologiji.

Osnivač je jednog od prvih brendova u ovom regionu koji se bavi digitalnim ortodontskim planom terapije i izrade folija za ispravljanje zuba uz pomoć 3D štampača - "Smile Revolution", koji danas broji preko 30 partnerskih ordinacija širom Srbije.