5 načina kako da vaša deca kod zubara idu kao u šetnju

Deca kao i odrasli treba da posećuju stomatologa, a mi u ordinaciji Radlovački savetujemo da pregledi budu 2x godišnje.

Kada dođe vreme za pregled, kada razgovarate sa svojim detetom o odlasku kod stomatologa, pričajte o tome kao da idete u supermarket ili u kupovinu novih cipela. Tako će dete podsvesno shvatiti da je to jedna sasvim normalna, svakodnevna stvar.

Kada malo dete usvoji naviku odlaska kod stomatologa i održavanja oralne higijene, najverovatnije će se držati te navike tokom odrastanja.

5 korisnih saveta:

1.Prvi pregled na vreme

Prvi pregled se preporučuje odmah po nicanju prvog mlečnog zuba.

Roditelji često zanemaruju mlečne zube jer znaju da će ih zameniti stalni, ali bitno je shvatiti da je njihovo zdravlje jednako bitno kao i zdravlje stalnih zuba jer oni između ostalog služe kao čuvari prostora za stalne zube.

Ako se mlečni zubi prerano izgube, dolazi do njihovog pomeranja i kao posledica stalni zubi mogu nići na pogrešnom mestu i stvaraju se uslovi za različite  anomalije položaja zuba i poremećaje zagrižaja. Pored toga što je svaki potencijalni problem najbolje uočiti što pre, možete dobiti korisne informacije o smeni mlečnih i stalnih  zuba, karijesu mlečnih zuba i lošim navikama poput sisanja prsta.

Takođe, mlađe dete će odlazak stomatologu usvojiti kao normalnu stvar mnogo lakše nego starije dete i kasnije će biti naviknuto.

2.Ne koristite negativne reci kada govorite o stomatologu

Svesni smo da ni odrasli nisu veliki ljubitelji stomatologa i da se zbog toga kod njihove dece često stvara strah, ali uprkos tome potrudite se da ne koristite negativne reči kada govorite o stomatologu, nemojte pred decom prepričavati svoja loša ili bolna iskustva jer ona lako čuju I upijaju informacije.

Ne koristite reči poput: bol, strah, krv, injekcija..  Kada budete govorili o odlasku kod stomatologa, koristite rečenice nalik:’’Jedva čekam da idemo kod stomatologa’’, a izbegavajte rečenice poput: ‘’Moramo da idemo kod stomatologa’’.

3.Recite im šta da očekuju

 Strah kod dece često dolazi od nepoznatog.  Na sajtu naše ordinacije pokažite detetu slike dece kod stomatologa tako da znaju kako naša ordinacija i pregled izgleda.

Dok budete prali detetu zube, recite mu da će nešto slično i kod stomatologa doživeti. Što više informacija dete zna, biće pripremljenije i samim tim strah od nepoznatog biće uklonjen.

Možete im reći: ‘’Idemo da pogledamo kakav je tvoj osmeh i da prebrojimo zubiće.’’ Izbegavajte ucene i obećanja da će dete dobiti sladoled ili čokoladu ako ne bude plakalo ili ako bude mirno. Samim tim dajte mu do znanja da će se neka neprijatnost dogoditi.  Radeći ovo samo ćete više povećati strah i asocirati stomatologa sa slatkišima što je zapravo suprotno od onoga što želimo da postignemo.

4. Igrajte se zubara  sa decom

Deca vole da se igraju igre pretvaranja da su u doktori, frizeri, učitelji, pa zašto onda ne bi bili stomatolozi?  

Sve što Vam je za početak potrebno je četkica za zube. Igrajte se sa detetom tako što mu perete zube, zatim brojite zube. Izbegavajte da imitirate zvukove zujanja ili bušenja. Zatim kad se dete navikne dajte mu četkicu i neku plišanu lutku i neka ono imitira kako lutki pere zube. Što se više uhodate u tu rutinu, detetu će biti udobnije na pregledu i povezivaće pregled sa zabavom.

5.Govorite o važnosti oralnog zdravlja

Jako je važno da dete shvati da je odlazak kod stomatologa obaveza, a ne izbor i da će stomatolog voditi računa da u njegovi zubi jaki i zdravi tako da može lepo da jede, pije i da se smeje. Možete čitati knjige ili gledati crtaće omiljenih crtanih likova koji posećuju stomatologa. Što bolje dete razume važnost posete stomatologu, to će pre biti voljno da sedne u stolicu.

Ne zaboravite da ste Vi model ponašanja detetu. Bilo bi dobro da dete vidi da i vi perete zube i da posećejute stomatologa i da se prema tome odnosite kao prema najnormalnijoj, svakodnevnoj stvari.

Jako je bitno naglasiti da čak i da se neko negativno iskustvo dogodi, ponašajte se pozitivno.  Ako reagujete negativno, svaka sledeća poseta će biti teža i neprijatnija. Razmotrite da nagradite dete za hrabrost  nakon posete, ali ne obećavajte unapred nagrade i svakako ne ucenjujte dete poklonima.

Sada kada ste spremni za prvu posetu stomatologu, OVDE možete zakazati besplatan pregled u našoj ordinaciji gde uživamo u radu sa decom i posvećujemo im se na poseban način.

Bez obzira da li Vaše dete ima strah ili ne, pobrinućemo se da je dete opušteno, da se strah otkloni i da nauči nešto novo o važnosti oralnog zdravlja i iz naše ordinacije izađe srećno sa osmehom.

Podelite:
dr Đorđe Radlovački
dr Đorđe Radlovački

dr Đorđe počeo je već tokom studija da radi u stomatološkoj ordinaciji Radlovački baveći se 3D dizajniranjem krunica i vinira u softveru i 3D štampom u stomatologiji.

Osnivač je jednog od prvih brendova u ovom regionu koji se bavi digitalnim ortodontskim planom terapije i izrade folija za ispravljanje zuba uz pomoć 3D štampača - "Smile Revolution", koji danas broji preko 30 partnerskih ordinacija širom Srbije.