4 Znaka da imate karijes

Tabela sadržaja

Plomba je jednostavan tretman kada se karijes rano dijagnostikuje. Ali najčešće niko od pacijenata ne prepoznaje karijes u svojim najranijim fazama. Ovo može dovesti do složenog i skupog postupka lečenja. Kako bismo vam pomogli da prepoznate kada je vreme za posetu stomatologu i plombu, izdvajamo 4 znaka koja mogu sugerisati prisustvo karijesa:

Bol prilikom zagrižaja
Jedan od najočiglenijih znakova jeste trenutan bol prilikom zagrižaja. Moguć je bol čak i pri griženju meke hrane. Ovo je jasan znak da se karijes širi već neko vreme i zahteva lečenje.

Loš zadah
Jedan od manje prepoznatljivih znakova karijesa je loš zadah. Ovo je signal da u ustima ima bakterija koje utiču na desni i okolna tkiva. Loš zadah može biti jedan od prvih indikatora da je nastao karijes, a trebalo bi da se uzme kao znak da je vreme zakazati pregled kod stomatologa. 

Osetljivost na temperaturu i slatko
Ako utvrdite da osećate bol kada jedete slatko slatku ili nešto hledeno, možda imate karijes. Pokušajte da zapamtite područje u kome osećate bol, kako biste bolje usmerili svog stomatologa na izvor problema.

Tamne tačke (šupljine)
U nekim slučajevima, naročito kada je karijes imao vremena da se razvije, možda ćete primetiti male tamne tačke ili vidljive rupe na zubu.oivičene beličastim poljem. Ove crne mrlje mogu biti samo pigmentacije – međutim, najbolje je proveriti kod stomatologa.Prepoznajući znake zubnih šupljina, moći ćete da pristupite najboljom tretmanu za vaše potrebe za oralnim zdravljem. Ako mislite da imate karijes, obratite se našem timu stomatoloških stručnjaka i da rezervišete svoj termin.

Podelite:
Picture of dr Đorđe Radlovački
dr Đorđe Radlovački

dr Đorđe počeo je već tokom studija da radi u stomatološkoj ordinaciji Radlovački baveći se 3D dizajniranjem krunica i vinira u softveru i 3D štampom u stomatologiji.

Osnivač je jednog od prvih brendova u ovom regionu koji se bavi digitalnim ortodontskim planom terapije i izrade folija za ispravljanje zuba uz pomoć 3D štampača - "Smile Revolution", koji danas broji preko 30 partnerskih ordinacija širom Srbije.