Dečija i preventivna stomatologija

Prva poseta stomatologu

Kada je vreme za prvu posetu stomatologu?

Odabir trenutka za prvi pregled stomatologu predstavlja brigu svakom roditelju. Savetujemo da svoju decu dovedete na upoznavanje sa svojim terapeutom već u uzrastu oko nicanja prvog zuba kada ne postoji potreba za bilo kojim intervencijom. Na ovaj način dete postaje upućeno sa stomatološkom praksom kao nečim zanimljivim, prijatnim i BEZBOLNIM.

Šta možete da očekujete na prvom pregledu?

Na prvom pregledu najčešće samo razgovaramo i upoznajemo se sa detetom,a dopuštamo i da se dete upozna sa ordinacijom, osobljem i okruženjem kako bi se sledeći put osećalo prijatnije kada dođe kod nas.

Kada dođe vreme za prve intervencije, to će biti zalivanje fisura i fluorizacija zuba koje su obe bezbolne terapijske procedure, pa će uz dobar pristup stomatologa dete pamtiti posetu kao pozitivno iskustvo. Za 5 saveta kako da vaše dete ide kod stomatologa kao u šetnju, pročitajte na našem blogu(link ka blogu)

Bitno je naglasiti da je praćenje smene zuba izuzetno važno kod dece,a redovni pregledi su odličan način da se neko odstupanje uoči i preduzmu rani terpaijski postupci kako kasnije ne bi došlo do ozbiljnijih problema.

Edukacija o pravilnom održavanju oralne higijene


Šta je oralna higijena?

Oralna higijena predstavlja održavanje zdravlja i čistoće usta i zuba. Zdravi zubi omogućavaju pravilnu ishranu i govor, a čine i da se lepo osećamo jer lepo izgledamo.

Navike o načinu i učestalosti održavanja oralne higijene stiču se od najranijeg uzrasta.

Kako PRAVILNO održavati oralnu higijenu?
1. Redovni pregledi Na svakih 6 meseci posetite nas kako bismo utvrdili stanje usta I zuba. Po potrebi, uklonićemo meke i čvrste naslage i sanirati eventualno oboljenje koje će onda biti u ranoj fazi i intervencija će za dete biti kratka i potpuno bezbolna.
2.Pranje zuba
Pranje zuba kod dece veoma je važno, iako oni to naravno ne shvataju u najmlađem uzrastu. Potrebno je koristiti meku četkicu za zube i najbitnije je ukloniti sve ostatke hrane i naslaga koje se zadržavaju uz desni i u jamicama i fisurama. Najlakše je objasniti im sistem pranja “kako kiša pada i trava raste“, te im pranje zuba kroz igru i pesmice učiniti zanimljivijim. Stomatolog će objasniti detaljno sve i dati savete o očuvanju zdravlja zuba. Roditelj mora učestvovati u pranju zuba sa detetom sve dok dete ne bude manuelno sposobno da to radi samo bez nadzora i pomoći odraslog. Roditelj mora učestvovati u pranju zuba sa detetom sve dok dete ne bude manuelno sposobno da to radi samo bez nadzora i pomoći odraslog.
Koliko puta na dan prati zube?
Najbolje bi bilo zubiće prati ujutru, uveče kao I posle svakog obroka. U toku dana, kada je dete budno, lučenje pljuvačke je obilnije, što pomaže samočišćenju zuba. U toku spavanja pljuvačka se luči u mnogo manjim količinama, tako da tada izostaje tzv. fiziološko čišćenje zuba. Sve ovo ukazuje na to, da je pranje zuba pre spavanja najbitnije i da dete ne sme otići u krevet bez temeljno opranih zuba. U našoj ordinaciji edukovaćemo i Vas i mališane kako da pravilno održavaju oralnu higijenu i time smanjiti broj terapijskih intervencija.
3.Pravilna ishrana
Ni malo manje važna je ishrana. Pobrinite se da je ishrana raznovrsna i da se kroz nju unosi dovoljna količina hranljivih materija. Zdrava ishrana će se odraziti kako na celokupno zdravlje, tako i na zdravlje usne duplje. Bitno je da je ishrana uobročena i da nema slatkih napitaka i grickalica između obroka, a ostale savete dobićete u našoj ordinaciji iz prve
Previous slide
Next slide

Šta je zalivanje fisura i kada se radi?

Kada kažemo – zalivanje fisura, mislimo na postupak kojim se udubljenja na griznim povšinama zuba ispune zalivačem, čime se preventivno sprečava da u njima nastane karijes. Spada u preventivni terapijski postupak koji se najčešće primenjuje kod dece.

Kako se izvodi zalivanje fisura?

Zalivanju fisura prethodi uklanjanje mekih naslaga. Na ovaj način se eliminišu ostaci hrane i dentalnog plaka sa svih površina zuba. Pre uklanjanja mekih naslaga koriste se specijalne tabletice koje dete žvaće i koje u sebi imaju boju koja oboji zube na mestima gde ima ostataka hrane i naslaga. Tako deci vizuelno možemo da ukažemo na mesta na kojima se zadržava hrana i gde najverovatnije lošije pere zube.

Zatim pristupamo zalivanju fisura. U duboke prostore na griznim površinama zuba, takozvane jamice i fisure aplikuju se materijali koji onda spečavaju zadržavanje hrane na ovim mestima.

Da li boli?

Bitno je reći da je ova intervencija potpuno bezbolna i da je zato jedna od prvih intervencija za koje se odlučujemo kod mališana. Dozvoljavamo detetu da se navikne na prisustvo stomatologa i stranih predmeta u usnoj duplji i stičemo poverenje deteta.

Da li se zaliveni zub može pokvariti?

Zalivanje fisura jedna je od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa, ali bitno je naglasiti da ne može zameniti pranje zuba i redovno održavanje oralne higijene. Tako da se zub sa zalivenim fisurama takođe može pokvariti, stoga je bitno na svakih 6 meseci dolaziti na preventivne preglede.

Fluoridi u borbi protiv karijesa kod dece

Jedan od načina prevencije karijesa kod dece je primena fluorida, čije prisustvo u niskim koncentracijama u usnoj duplji doprinosi  remineralizaciji zuba i lečenju početnih karijesnih lezija. Najčešći način primene fluorida na svetu je korišćenje pasti za zube koje ga sadrže. Zato preporučujemo da se u oralnoj higijeni vašeg deteta obavezno nalazi pasta za zube koja u svom sastavu ima fluoride.

Ako primetimo da kod vašeg deteta postoji povećan rizik za nastanak karijesa, moguće je primeniti jedan od načina aplikacije fluora u visokim koncentracijama u stomatološkoj ordinaciji.  Cilj ovog tretmana(fluorizacije zuba) jesta da povećamo otpornost zuba koji nisu zahvaćeni karijesom, i da remineralizujemo početni karijes.

Kako se izvodi postupak fluorizacije zuba?

Postupak je bezbolan i sastoji se od uklanjanja mekih i čvrstih naslaga sa zuba, nakon čega se nanosi gel ili lak sa viskom koncentracijom fluora. Fluor se uradi u gleđ zuba i čini ga otpornijim na dejstvo bakterija. Ovaj tretman radimo kod dece pretškolskog i školskog uzrasta.

Popravka mlečnih zuba

Veoma je važno da stomatološki pregledi budu redovni, svakih 6 meseci. To je najbolji način da se izbegnu eventualni problemi. Pri kontrolama, stomatolog može videti i minimalnu karijesnu promenu koja, ukoliko se ne sanira, može imati za posledicu rani gubitak zuba.  Svaki izgubljeni zub može izazvati brojne nepravilnosti koje zahtevaju dugotrajnu terapiju.

Razlika između karijesa mlečnih i stalnih zuba

Karijes se na mlečnim zubima brzo i razvija jer je njihova struktura drugačija u odnosu na stalne zube. Ako se karijes javi, veoma je važno da se što pre sanira. Ako se karijes proširi, zahtevaće mnogo veću sanaciju i duže ostajanje u stomatološkoj ordinaciji što za dete može biti teže. Nelečen mlečni kariozan zub može dovesti do ozbiljne infekcije koja često rezultira vađenjem zuba uzročnika. U slučaju da mlečni zub mora da se odstrani, kao posledica nelečene infekcije doći će do pomeranja susednih zuba koji potencijalno mogu zauzeti mesto stalnom zubu i dovesti do ortodontskih anomalija.

Šta je to cirkularni karijes ili karijes bebi flašice?

Cirkularni karijes ili sindrom bebi flašice je karijes koji se najčešće javlja kod beba i male dece. Razvija se veoma brzo kao posledica čestog unošenja različitih vrsta šećera preko flašice duži vremenski period. Ovom vrstom karijesa su najčešće zahvaćeni prednji gornji zubi. Problem najčešće nastaje kada se dete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi mleko, sok itd. Cirkularni karijes je vrlo karakterističnog izgleda i vide se, najčešće, kao tamne mrlje na svim prednjm zubima.

Kako sprečiti karijes?

Naš je savet da:

A ako se karijes dogodi, budite sigurni da ćemo u našoj ordinaciji vrlo lako i bezbolno rešiti problem.

Zamena mlečnih zuba stalnima

Negde oko šeste godine mlečni zubi počinju da se smenjuju. Na početku se smenjuju prednji zubi – prvo centralni sekutić, između šeste i sedme godine, pa zatim sekutić pored njega, između sedme i osme godine.

Smenjivanje zatim ide sledećim redosledom – ispadaju prvi premolari između devete i jedanaeste godine, zatim drugi premolari i na kraju očnjaci između desete i dvanaeste godine.

Kada dođe do trenutka smenjivanja zuba, neki mlečni zubi počnu da se klate sami od sebe. To nastaje zbog toga što zameci stalnih zuba potiskuju korenove mlečnih zuba.

Šta ako zubić nije dovoljno rasklaćen?

Ako zubić nije dovoljno rasklaćen, koristimo lokalni anestetik.

Mnogo je bolje da dete prođe kroz intervenciju bezbolno nego da osetivši bol dobije averziju prema stomatologu i zubarskoj ordinaciji uopšte. Naravno, ako se zubić već dovoljno rasklatio sam od sebe, koristićemo samo anestetik u obliku spreja koji nanesemo na desni oko zubića tako da dete ne oseti ni taj mali pokret vađenja potreban da se izvadi taj već rasklaćeni zub.

U slučaju da se zubić ne klima dovoljno, na mesto koje smo prethodno stavili sprej sa anestetikom, daćemo anesteziju vašem detetu tako da ono neće osetiti ubod igle. Svi instrumenti potrebni za intervenciju pripremaju van detetovog vidnog polja, kako se ono ne bi pre vremena uplašilo intervencije i odustalo od nje.  Detetu je dozvoljeno da sedi u krilu roditelja ako se tako oseća sigurnije, mada je naša preporuka da se dete osamostaljuje. Ako dete sarađuje, ova intervencija traje veoma kratko i zubić će u roku od 10-15 minuta biti spakovan i spreman za zubić vilu.

Saveti posle intervencije

Naglašavamo roditeljima da posle intervencije vode računa da se dete ne gricka za obraz ili usnu jer ga anestetik sprečava da ima osećaj u tom delu.

Takođe da jede prohlađenu, kašastu hranu, da ne ispira usta i protiv bolova uzme analgetik po našoj preporuci.

Prvi ortodontski pregled

Prvi ortodontski pregled za vaše dete je najbolje uraditi već u ranom školskom uzrastu, mada je neke buduće anomalije zuba moguće uočiti i u mlečnoj denticiji. Treba napomenuti da je kod mlađe dece lakše ispraviti svaku anomaliju, ali nije nemoguće ni kasnije ispraviti zube.

Kada je potrebno ranije dovesti dete na ortodontski pregled?

Pregled treba obaviti i ranije u slučaju da kod detata primetite neku lošu naviku poput sisanja prsta, ako kod deteta uočavate vidljive nepravilnosti, ako dete ima problem pri žvakanju, govoru ili ako prerano izgubi mlečne zube.

Dečiji uzrast je najbolje vreme za rešavanje ortodontskih problema i shodno tome njihovo rešavanje nekom od metoda ispravljanja zuba, bilo da su to mobilni aparati, fiksni aparati ili folije za ispravljanje zuba. O pravoj metodi za vaše dete, odlučiće specijalista ortodoncije.

Zakažite pregled

Na pregledu ćemo se upoznati sa vašim problemom, uzeti sve potrebne informacije od vas kako bismo došli do idealnog rešenja koje se uklapa i u vaš budžet.

Naši pacijenti o nama

Besplatan siguran pregled

Zakažite dijagnostički pregled koji je potpuno besplatan i uključuje detaljan pregled usne duplje, konsultacije sa doktorom i izradu plana terapije.

Plan terapije i аnaliza snimka: 

3000 rsd

3D Snimak jedne vilice i plan terapije:

6000 rsd

3D Snimak obe vilice i plan terapije:

8000 rsd

*Naglasite u kontakt formi ukoliko dolazite iz inostranstva.